Muffinowa foremka

Kiedy pierwszy raz jadłam muffiny powiedziałam, że to także  ostatni raz. Ciastko było suche, słodkie, nadmiernie śmierdziało olejkiem arakowym i smakowało sodą. Jednak nazwa utkwiła w pamięci. Każdy przepis na muffiny, który wpadł mi w ręce odkładałam do segregatorka pt: „do wypróbowania – może będzie jadalne”. Wreszcie kupiłam blachę z dwunastoma dołkami. Rozpytałam szczegółowo u  fanek wypieków najróżniejszych o te dziwne ciasteczka. Od znajomej Amerykanki dowiedziałam się, że to ciastka, które są pierwszym krokiem w kulinarnym szkoleniu dzieciaków w Stanach. Niezwykle proste, nie wymagają miksera, a produkty miesza się w dwóch miskach. Do jednej wsypuje się mąkę i inne sypkie dodatki. W drugiej lądują jajka, olej i mleko. Miesza się suche, mokre, potem mokre wlewa do suchego, trochę miesza widelcem i gotowe. Właściwie niezmienne i niezbędne są tylko mąka i jajka. Cała reszta może być wymieniana w ramach proporcji. I tak mleko możemy zamienić na : maślankę, śmietankę, kefir, jogurt. Olej można zastąpić roztopionym masłem lub margaryną. Do mąki dodajemy w charakterze spulchniacza proszek do pieczenia lub drożdże, a samą mąkę można podzielić i dodać żytniej lub z pełnoziarnistej. Suche dodatki zależą od rodzaju muffin, które mogą być nie tylko słodkie, ale i wytrawne. Do słodkich dodamy cukru, kakao, posiekaną czekoladę, bakalie pokrojone w paseczki, posiekane orzechy, pokrojone owoce twarde i miękkie, jagodowe, cytrusowe. Do wytrawnych wrzucamy startą marchewkę, tarty żółty ser, płatki owsiane, drobno pokrojoną wędlinę, kawałki pieczonego mięsa, kawałki papryki, zblanszowany zielony groszek, oliwki, posiekane zioła, ósemki pomidorów. Bardzo twórcze ciastka! A blacha jaka twórcza! Można w niej piec nie tylko muffiny, ale i najróżniejsze paszteciki. Wystarczy uformować boki i spód z kruchego ciasta, napełnić  farszem i pasztecik gotowy. Lub mini quich z francuskiego ciasta.
W domu najczęściej robię muffiny kolacyjne, ale dla księżnej Marianny upiekłam pasztetki z drobiem.

PASZTETKI Marianny

Pasztetki

CIASTO:
300 g mąki krupczatki100 g masła
50 g smalcu
2 żółtka
łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
szczypta soli
FARSZ:
300 g pieczonego drobiu (bez skóry i kości)
1 cebula2 wątróbki drobiowe
1/2 kajzerki
1 łyżka smalcu
1/2 szklanki rosołu drobiowego
2 jajka
ziele angielskie, gałka muszkatołowa
listek bobkowy, sól, pieprz
CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i sól, posiekać na piasek. Dodać żółtka i śmietanę. Krótko wyrobić  ciasto. Podzielić na 14 równych kawałków. Z 12 zrobić  kulki i  wylepić foremki do muffin, odstawić do lodówki na ok 1/2 godziny. Odłożone 2 części połączyć, rozwałkować i wyciąć 12 krążków na wieczka do foremek, odstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny.
FARSZ: Cebule obrać, pokroić w piórka. Wątróbki oczyścić. Smalec roztopić w rondelku, zeszklić cebulę, dorzucić wątróbki, chwilę smażyć. Dorzucić 2 ziarnka ziela, 1 listek bobkowy i pokrojoną w nieduże kawałki kajzerkę bez skórki. Dolać rosołu, odstawić z ognia, przestudzić. Wyjąć listek i ziele. Mięso drobiowe pokroić, razem z wątróbką i namoczoną bułką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz nałożyć do foremek, przykryć wieczkami. Piec około 35 minut w temperaturze 180 st. C . Podawać z piklami i białym winem.

MUFFINY KOLACYJNE
1 1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,MuffinyOliwka szczypta soli, pieprz,
2/3 szklanki maślanki,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka, 100 g fety,
2 czubate łyżki pokrojonych oliwek,
1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów,
tłuszcz i bułka tarta do foremki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać, sól, pieprz, bazylię i pokrojoną w kostkę fetę.W drugiej i misce rozmącić jajka, dodać maślankę i olej, dokładnie wymieszać.Oliwki pokroić w duże paski (jedna na 3 części). Do mąki wlać mieszankę jajeczną, dodać oliwki, starannie wymieszać łyżką. Jeżeli za gęste – dodać maślanki lub mleka. Foremki posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, w każdą foremkę wetknąć całą oliwkę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Podawać z sokiem pomidorowym.

 

Napisz komentarz

*